Jun.-Prof. Dr. Franziska Fay

Juniorprofessorin für Ethnologie mit dem Schwerpunkt Politische Ethnologie
Thematische Schwerpunkte
Politische Prozesse, Kindheit und Jugend, Entwicklungszusammenarbeit und Konflikt, (Swahili) Diaspora und Zugehörigkeiten, Schutz und Strafe, islamische Bildung, Infrastruktur und Erinnerung, linguistische Anthropologie, visuelle Forschungsmethoden

Regionale Schwerpunkte
Ostafrika (Sansibar, Tansania, Kenia), Arabische Halbinsel (Oman)

Foto © Robert Schittko, 2021

Book Launch for „Disputing Discipline: Child Protection, Punishment and Piety in Zanzibar Schools (Rutgers UP 2021)”
Presentation at SOAS BARAZA: Swahili Studies Conference 2021, SOAS, London

Ufeminia: Translating Feminist Politics in Tanzania
(in English and Swahili, 29.10.2021)

Workshop „TAFSIRI: Siasa ya Kutafsiri na Kujikwamua kutoka kwenye Ukoloni katika Taaluma ya Kiswahili / Politics of Translation and Decolonisation in Swahili Studies“
New Article
Ukatazaji wa Watoto na Ulinzi wa Mtoto, in Reimagining Childhood Studies, 23rd June 2021;
(in English): Children’s Refusal and Child Protection
Jun.-Prof. Dr. Franziska Fay über FIRST von Onur Gökmen
Wissenschaftlicher Videobeitrag für tinyBE von dem Mitglied des Forschungsverbunds „Normative Ordnungen“ Jun.-Prof. Dr. Franziska Fay (ehemalige Postdoktorandin des Forschungsverbunds „Normative Ordnungen“)
New Book
Podcast Episode with the Anglo-Omani Society, London, UK, 15.02.2021
Visiting Research Fellow on the Oman Research Grant at the Leibniz-Zentrum Moderner Orient (ZMO), Berlin

Young Swahili-speakers in Oman and the ‘Zanzibar Diaspora’” (in English, 26.01.2021)

Waswahili (Vijana) wa Oman na Dhana ya ‘Zanzibar Diaspora’” (in Swahili, Baraza la Kiswahili la Berlin, 26.11.2020)

Interview (Pt I and Pt II) with UK SWAHILI CHANNEL (Kioo Cha Jamii), 1.8.2020

Interview about child protection and corporal punishment in Zanzibar (in Swahili)

Ulinzi wa mtoto na upigaji bakora” (pt. 1)

Workshop organized as part of the Postdoctoral Dialogue Series at the Research Centre Normative Orders at Goethe University Frankfurt, 24.01.2020

Looking at and Seeing Beyond Young People’s Photographs of ‘Child Protection’ in Zanzibar. MAT – Medicine Anthropology Theory Vol 6(4): 80-100 (2019).